Week 5 – Meer JavaScript

Zoals ik in mijn vorige blogpost al aangaf, heb ik me de voorbije week verder verdiept in JavaScript. In een van de tutorials die ik gevolgd heb, wordt gewerkt volgens het API-principe. De formulieren worden gecreëerd, gevalideerd en afgehandeld binnen de Symfony-controllers, die op hun beurt geen nieuwe pagina renderen, maar een gestandaardiseerde response teruggeven in het JSON-formaat. De methodes in de controller worden dan (voorlopig nog) via Ajax aangeroepen om daarna via JavaScript de nodige acties uit te voeren. Deze aanpak leek mij wel interessant en daarom heb ik maandag de code voor het beheren van Edities aan de hand van de tutorial aangepast.

De tutorials die ik gevolgd heb, zijn te vinden op https://symfonycasts.com. Deze site wordt aangeraden op de officiële site van Symfony en de tutorials die hier te vinden zijn, vind ik heel duidelijk en gestructureerd. Je kan verschillende tracks volgen en naar aanloop van mijn stage hier heb ik de track Symfony 4 al doorlopen. De tutorials die ik nu gevolgd heb, maken onderdeel uit van de JavaScript track. Uiteraard zijn dit tutorials over JavaScript, maar dan in functie van een Symfony-project.

Dinsdag ben ik verdergegaan met een tutorial over Webpack en heb ik dit ook meteen proberen te implementeren in mijn project, maar dit verliep iets moeizamer. Vooral de koppeling met de template zorgde voor heel wat problemen. Omdat ik voelde dat ik hier nog heel wat tijd aan zou kunnen/moeten spenderen om dit in orde te krijgen, heb ik besloten om de tutorial niet af te werken en dit voorlopig links te laten liggen. Via Git heb ik de gemaakte wijzigingen snel ongedaan kunnen maken (@Tom, hiermee zijn ook de voordelen van zoveel mogelijk pushen naar Git gebleken ;)) en ben ik gestart aan het implementeren van de wireframes voor de Edities-functionaliteit.

Eerder had ik gewoon een beheer-pagina aangemaakt die een lijst toonde van de verschillende edities, vanwaar dan de CRUD functies gestart werden. Omdat ik nu genoeg inzicht gekregen had in de manieren waarop ik mijn data wil verwerken en hoe het geheel zou moeten werken, werd het tijd om alles in het effectieve design om te zetten. Donderdagnamiddag was de Editie-functionaliteit nagenoeg af en ben ik gestart met de Verenigingen-functionaliteit. Ook vrijdag heb ik verder gewerkt aan de back-end- en JavaScript-code voor deze functionaliteit.

Reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*